UNDP ZAL BIZA BLIJVEN ONDERSTEUNEN

Gepubliceerd op: 11-10-2023 11:50

De UNDP heeft het Ministerie van Binnenlandse Zaken bij verschillende verkiezingen ondersteund en zal deze samenwerking blijven voortzetten. Dit heeft de nieuwe UNDP vertegenwoordiger in Suriname, Berdi Berdiyev, op woensdag 11 oktober 2023 tijdens een kennismakingsbezoek aan minister Bronto Somohardjo en het Managementteam Verkiezingen kenbaar gemaakt.

Tijdens de ontmoeting is er onder andere gesproken over de wijziging van het kiesstelsel en de daarmee gepaard gaande uitdagingen. Volgens Rihanto Hardjopawiro, hoofd van het Algemeen Secretariaat Verkiezingen, moet vooral veel aandacht worden besteed aan communicatie en trainingen. Minister Somohardjo benadrukt dat Suriname het lat hoog heeft gelegd en bekend staat om de organisatie van goede verkiezingen. Dit imago moet worden geconserveerd en waar mogelijk verder worden versterkt.

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken bevindt zich momenteel in de pre-electorale fase waarbij alle randvoorwaarden in orde moeten zijn voor verkiezingen van 2025. Om na te gaan wat de behoefte is voor ondersteuning, zal er eind oktober een beoordelingsmissie naar Suriname afreizen om gesprekken te voeren met verschillende verkiezingsactoren. Op basis hiervan zal er wederom een samenwerkingsovereenkomst met de UNDP worden afgesloten voor verdere ondersteuning.