ASV houdt infosessies over wijziging kiesstelsel

ASV houdt infosessies over wijziging kiesstelsel

De verkiezingswerkgroep Trainingen van het Algemeen Secretariaat Verkiezingen (ASV) heeft de afgelopen week infosessies gehouden op het Ministerie van Binnenlandse Zaken (Biza) over de wijziging van het kiesstelsel. De infosessies waren bestemd voor de verschillende werkgroepen die belast zijn met voorbereidende activiteiten voor de verkiezingen.

Shanti Kowlesar, coördinator van de werkgroep Trainingen, heeft een uitgebreide presentatie gehouden over de wijzigingen in de Kiesregeling en de Grondwet en de gevolgen die deze hebben op de taken en bevoegdheden van verschillende verkiezingsorganen en –actoren, waaronder het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) en het Centraal Hoofdstembureau (CHS). Door de wijzigingen wordt het OKB nu ook belast met de controle en de goedkeuring van het Kiezersregister. Het CHS krijgt de kandidaatstelling van De Nationale Assemblée als taak erbij. In de wijziging is ook opgenomen dat bij iedere verkiezing de kiezerslijsten worden gehanteerd, welke tenminste honderd dagen vóór de verkiezingen is vastgesteld, goedgekeurd en gepubliceerd.

Volgens Biza-directeur, Mohamad Eskak, moet elke werkgroep brainstormen over de gewijzigde artikelen in de Kiesregeling en de Grondwet om zo effectief en efficiënt mogelijk hun taken te kunnen uitvoeren. “Laten wij de gewijzigde artikelen goed doornemen, onder de knie hebben en de aandachtspunten aankaarten, waarna deze in gesprekken op hoger niveau kunnen worden meegenomen.”