Mobiele unit E-id doet bejaardentehuizen aan

Mobiele unit E-id doet bejaardentehuizen aan

Bewoners van bejaardentehuizen zijn deze week in de gelegenheid gesteld hun E-id aanvraag ter plekke te doen. De mobiele unit E-id van het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) heeft verschillende tehuizen aangedaan. “Het gaat om burgers die jarenlang hun krachten en diensten hebben gegeven aan de samenleving en die de pensioengerechtigde leeftijd reeds hebben bereikt”, verklaart Valerie Finsy hoofd van de afdeling Identiteitskaarten de tegemoetkoming.

Speciale doelgroep
Mensen met een beperking en de bewoners van bejaardentehuizen vormen een speciale doelgroep voor het CBB. “Wij kunnen niet van deze groep mensen eisen dat ze hun weg vinden naar de Bureaus voor Burgerzaken, vandaar dat we de dienst naar ze toe brengen” geeft Finsy aan. Volgens Finsy verloopt de aanvraag voor een E-id bij de senioren burgers niet altijd even vlot, omdat er vingerafdrukken moeten worden afgenomen. Vanwege hun leeftijd, zijn de vingerafdrukken meestal versleten, waardoor de medewerkers langer bezig zijn met één persoon.

Continuïteit
Deze week zijn Fatima Oord, Huize Margriet, Bejaardencentrum Majella en Ouderentehuis Husnul Khotimah aangedaan door de E-id mobiele unit. Het is de bedoeling om op een later tijdstip ook andere tehuizen en behoeftigen aan te doen.
Vóór de introductie van de elektronische identiteitskaart in maart 2019, werd al gebruik gemaakt van mobiele ID units. Deze mobiele units deden op gezette tijden de kustdistricten, bejaardentehuizen en andere behoeftigen aan. Het concept om bejaardentehuizen aan te doen en mensen met een beperking ter plekke te helpen wordt met het nieuwe systeem gecontinueerd. Er wordt nu niet alleen een foto gemaakt, maar ook vingerafdrukken genomen. In tegenstelling tot vroeger is voor de aanvraag van de E-Id nu geen uittreksel meer vereist. De burger meldt zich gewoon aan met zijn oude identiteitskaart. Is de oude identiteitskaart verloren, dan moet er SRD 75 worden betaald. De oude identiteitskaart kan tot en met 17 maart 2022 kosteloos worden ingeruild.

Veertien BvB’s
Doordat de aanvraag van de E-Id is gedecentraliseerd hoeven mensen uit de verschillende districten niet meer naar Paramaribo af te reizen voor de aanmaak van de E-id. Er zijn veertien Bureaus voor Burgerzaken waar ze terechtkunnen te weten: BvB Flora, Combé, Kwatta, Lelydorp, La Vigilantia, Meerzorg, Groningen, Nw. Nickerie, Henar, Corantijn, Friendship, Albina, Brokopono Centrum en Atjoni.