Binnenlandse Zaken start infosessies voor Dc’s

Binnenlandse Zaken start infosessies voor Dc’s

Het ministerie van Binnenlandse Zaken (Biza) is op zaterdag 21 augustus 2021 gestart met informatiesessies over de verkiezingen voor de Districtscommissarissen (Dc’s). De sessies worden gehouden in het Lalla Rookh gebouw. Het doel hiervan is om de Dc’s in een vroeg stadium te informeren over hun taken en plichten tijdens de verkiezingen. Tijdens deze eerste infosessie zijn de districten Paramaribo, Wanica, Saramacca, Coronie, Para en Commewijne aan bod gekomen. Vanwege de Covid maatregelen zijn de Dc’s in 2 groepen opgesplitst, waarbij de districten Sipaliwini, Marowijne, Nickerie en Brokopondo komende zaterdag aan de beurt zijn.

“Kennis is macht, kennis delen daarin zit kracht”, is de lijfspreuk van Biza Directeur Mohamad Eskak. Succesvolle verkiezingen zijn het gevolg van goed samenwerken, stipt hij aan. Suriname heeft door de jaren heen bij zowel lokale als internationale verkiezing waarnemingsorganisaties indruk gemaakt als het gaat om het organiseren van goede algemene vrije en geheime verkiezingen. “Als derdewereldland zijn wij in staat eerste wereldland verkiezingen te organiseren. Dit moeten wij met zijn allen waarborgen”. Bij deze infosessie heeft de Biza Directeur tijdens zijn presentatie de nadruk gelegd op de wettelijke taakstelling van het ministerie en de verkiezing werkstructuur met verschillende actoren. Deze zijn de interne werkgroepen, interdepartementale commissies, de Beleidscommissie, het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB), het Centraal Hoofdstembureau (CHS) en de hoofdstembureaus en stembureaus.

Minister Bronto Somohardjo van Biza, onderstreept de noodzaak tot vroege voorbereiding zodat alle actoren weten wat van ze verwacht worden. Hierdoor is iedereen goed voorbereid op zijn/haar verantwoordelijkheden, taken en plichten.

De aanwezige Districtscommissarissen hebben met behulp van hun staf, presentaties verzorgd over de knelpunten van de afgelopen verkiezingen en de bedreigingen en kansen bij de komende verkiezingen van 2025. In de meeste presentaties zijn de Covid-19 pandemie en beperkte financiële middelen als obstakels aangehaald. Er zijn vanuit de Dc’s-aanbevelingen gedaan over verbetering van de samenwerking.

Op 4 en 11 september wordt dan de tweede infosessie met de Districtscommissarissen gehouden. Daarbij zullen de volgende onderwerpen worden belicht: de werkzaamheden van de Districtscommissaris als hoogste autoriteit in het kiesdistrict en het hoofdstembureau als verkiezingsorgaan. Ook zal de verkiezingscyclus met de pre-electorale, electorale en postelectorale fasen en de daaraan gekoppelde activiteiten worden behandeld.